Bild från http://www.fontana.se/
Ska man använda olja eller smör i sin matlagning? Ja jag är ingen expert på området min mitt eget val faller alltid på oljan. Kalorimässigt är det strunt samma, så då tycker jag att man får titta på var fettet kommer ifrån och då vinner det vegetabiliska fettet. Det finns väldigt få saker som jag inte tycker att olja blir bra till. En del hävdar att kött inte går att steka i olja, jag håller inte med. Jag kan förvisso hålla med så långt som till att smör är gott att steka i. En oxfilé provensal som serveras till en flaska Amarone på en lördags kväll steker även jag i smör (dock aldrig margarin). Men utöver det ser jag inte behovet.Min absoluta favorit olja är avokadooljan. Avokadooljan är dessutom den olja som lämpar sig bäst till att steka i. Avokadooljan tål nämligen mycket högre värme än andra oljor. Dessutom får till och med kyckling en aptitlig färg om man steker i avokadoolja, och kryddar man med lite paprikapulver så blir färgen rent av ljuvlig. Efter avokadooljan så är nog olivoljan min favorit. Och Zetas Casa di Luca är vinnaren bland olivoljorna. Jag är också barnsligt förtjust i oljor med smak, typ olivolja med citronsmak, eller mina rapsoljor med smak av vitlök respektive timjan. I övrigt använder jag inte rapsoljan, men med smak så får den bo i mitt skafferi. Mellan varven kan man även hitta tryffelolja, sesamolja, kanske en jordnötsolja och så vidare i skafferiet. Dessa oljor är dock ingen basvara då jag egentligen inte är en jätte stor konsument av olja. Men visst blir jag lite köpsugen när jag ser en ny spännande olja eller när jag hittat ett recept som smaksätts med en lite annorlunda olja.
Men oavsett olja eller smör så vill jag betona att om det inte står utskrivet så har jag inte heller använt någotdera. Jag tycker att en bra teflonpanna är ett mycket bättre val än att använda smör och olja i onödan. Detta bidrager förvisso till att fetthalten i min mat mellan varven är lite i lägsta laget. Men istället för att tillsätta stek olja äter jag hellre i så fall nötter, avokado, oliver eller något annat som faktiskt går att tugga på. Dessutom slinker det dagligen ner en kapsel omega-3 och till våren kommer även CLA vara en del av min kost.


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar